Glad op de weg? Strooizout helpt!

Al jarenlang wordt er in Nederland zout op de wegen gestrooid. In totaal wordt er gemiddeld per jaar wel 90 miljoen kilo gestrooid. En dat is logisch, aangezien de winters redelijk streng zijn geweest. Dus stuurt de Rijkswaterstaat ieder jaar in de koude wintermaanden ongeveer 500 strooiwagens de Nederlandse snelwegen op om deze ijsvrij te houden.

IJs op de weg is namelijk erg gevaarlijk. Het is één van de grootste redenen voor auto-ongelukken en valpartijen. Voor zowel automobilisten als fietsers en voetgangers is het niet fijn om met een gladde weg naar buiten te moeten gaan. Strooizout zorgt ervoor dat dit ijs van de wegen verdwijnt en wegblijft zodat mensen die aan het verkeer deelnemen op een veilige manier naar hun destinatie kunnen.

Niet alleen de Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat de wegen worden bestrooid. Vaak kunnen de grote strooiwagens niet binnen de woonwijken komen, vanwege hun omvang. Daarom blijven veel fietspaden, voetpaden, en terreinen vaak niet bestrooid te zijn. Mensen en bedrijven nemen het eigen heft dan in handen en slaan zelf zout in om hun omgeving ijsvrij te houden. 

Welk soort zout wordt er doorgaans gebruikt?

Er kunnen meerdere soorten zout gebruikt worden als strooizout. Een aantal voorbeelden hiervan zijn vacuümzout, zeezout en steenzout. Steenzout is altijd klaar voor gebruik en kan direct op de weg gestrooid worden. Vacuümzout is iets minder populair, aangezien het heel fijn en licht is en dus zal wegwaaien wanneer het op zichzelf wordt gebruikt. Zeezout is de meest milieuvriendelijk van de soorten zout. Doordat de korrels groot en grof zijn, is de werking ervan een stuk langduriger.

Wanneer het zout in aanraking komt met het ijs, vormt het een nieuwe verbinding, namelijk pekel. Pekel heeft als eigenschap dat het het vriespunt van water verlaagt. Als dit gebeurt, smelt het ijs direct. Natzout is een soort zout dat vooraf vermengd is met pekel om het proces te versnellen.

Koop jouw strooizout bij een professioneel bedrijf 

Het is niet mogelijk om met iedere soort zout zomaar te strooien. Zorg er daarom voor dat het soort zout dat jij gebruikt van een professionele zout groothandel komt om eventuele ongelukken alsnog te voorkomen.

Geplaatst op donderdag 1 december 2022.